Editorial

Η συνεχιζόμενη επιτυχία των κινηματογραφικών φεστιβάλ, και ειδικότερα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, δείχνει ότι το κοινό παραμένει προσηλωμένο στη μοναδική απόλαυση της ανακάλυψης ταινιών μέσα στις αίθουσες, ακόμα και στην εποχή της πλατφόρμας και της ψηφιοποίησης. Είμαστε πεπεισμένοι γι' αυτό και επιθυμούμε να υπερασπιστούμε τη μοναδική εμπειρία της μεγάλης οθόνης. Η απειλή εξαφάνισης των κινηματογράφων στη γειτονιά μας, το Ιντεάλ και το Άστορ - στέγη του φεστιβάλ - μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Ο κινηματογράφος δεν αφορά μόνο τις ταινίες. Αποτελεί μια εμπειρία ταυτόχρονα συλλογική και οικεία, μια στιγμή αποστασιοποίησης από τον έξω κόσμο και από τις πολλαπλές απαιτήσεις του, μια σιωπηλή κοινωνία μεταξύ αγνώστων, μια πρόσβαση σε ένα υπερπέραν που ξεπερνά τις ατομικές μας υπάρξεις.

Το πρόγραμμα αυτής της 23ης έκδοσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, με περισσότερες από 50 ταινίες, θα επιτρέψει στο κοινό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και - για πρώτη φορά φέτος - της Λάρισας, της Πάτρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, να ανακαλύψει την ποικιλία της γαλλόφωνης παραγωγής. Εκπροσωπούνται όλα τα είδη, από την κωμωδία μέχρι το δράμα, από τις κοινωνικές μέχρι τις ιστορικές ταινίες, προσφέροντας ένα πορτρέτο της κοινωνίας και της ανθρώπινης κατάστασης σε όλα τα στάδιά της.

Στο φετινό πρόγραμμα, οι ταινίες που θα κυκλοφορήσουν σύντομα στους κινηματογράφους διεκδικούν τα βραβεία του Κοινού και της Κριτικής Επιτροπής ή παρουσιάζονται σε ειδικές προβολές. Το Πανόραμα του Γαλλόφωνου Κινηματογράφου σας προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψετε στη μεγάλη οθόνη ποιοτικές ταινίες που δεν έχουν (ακόμη) βρει διανομή. Η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών-εταίρων μας ενθάρρυνε να τους αφιερώσουμε ένα ειδικό τμήμα: το Πανόραμα των Πρεσβειών. Μια Λευκή Κάρτα προτείνεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Brive - Rencontres internationales du moyen métrage, το οποίο γιορτάζει φέτος την 20ή του έκδοση και προωθεί μια κινηματογραφική φόρμα, την ταινία μεσαίου μήκους, η οποία αναδεικνύει το ταλέντο των δημιουργών. Τέλος, το FFF παρουσιάζει το μεγαλύτερο θεματικό τμήμα στην ιστορία του, από άποψη αριθμού ταινιών, με τον τίτλο "Φύλο και Σινεμά". Οκτώ ταινίες από όλη την ιστορία του κινηματογράφου, από το 1933 έως το 2023, βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους και μας προσφέρουν μια επισκόπηση της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη μεγάλη οθόνη.

Αυτή η 23η διοργάνωση συμπίπτει επίσης με την έναρξη ισχύος της νέας ελληνογαλλικής συμφωνίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές. Είμαστε ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να ανακαλύψουμε τις ελληνογαλλικές δημιουργίες που θα προκύψουν από αυτήν: ελπίζουμε να τις φιλοξενήσουμε σε μελλοντικές διοργανώσεις μας.

Σε αυτούς τους καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας, σε έναν κόσμο σε αναταραχή, το Φεστιβάλ, οι κινηματογραφικές αίθουσες και όλοι οι συνεργάτες του είναι πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει με το ελληνικό κοινό εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα, για να του υπενθυμίζουν ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα παρόν όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό.

Καλό φεστιβάλ και καλές προβολές!

Nicolas Eybalin
Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Θοδωρής Κουτσαύτης
Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ UNIFRANCE ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ CHANIA FILM FESTIVAL Ηράκλειου IF Paris Media Europe Creative European Parliament Athens ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ WALLONIE – BRUXELLES ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ VINCI CONCESSIONS HELLAS OLYMPIA ODOS GEFYRA GROUPAMA ZOLOTAS FISCHER NOVA SAINT GEORGE LYCABETTUS AEGEAN AIRLINES PEUGEOT CITROEN ERT ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΣΜΟΣ RADIO FRANCE 24 NOVA CINEMA CINEMAGAZINE CULTURE NOW MONOPOLI.GR ANTIVIRUS INEXARCHIA ATHINA 9,84 ATHENS VOICE RADIO IFT FESTIVAL DE BRIVE ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ - ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ΑTHENS INTERNATIONAL CHILDREN'S FILM FESTIVAL ANIMASYROS LFHED MOOVIEREEL