Οπτική ταυτότητα

Το τρέιλερ
"Les Films que j'ai vus"

Το Φεστιβάλ αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν ανερχόμενο δημιουργό τη σκηνοθεσία του τρέιλερ του. Φέτος το σποτ αυτό υπογράφει η σκηνοθέτιδα Ισαβέλλα Μαργάρα. 

Η Ισαβέλλα Μαργάρα είναι σκηνοθέτιδα κινηματογράφου και γιατρός παθολόγος. Η πρώτη της ταινία μικρού μήκους 54 / H Τυφλή Χελώνα κι η Απέραντη Θάλασσα (2020) προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε πάνω από 20 χώρες του κόσμου. Επιλέχθηκε στο Sarajevo Talents το 2021. Η δεύτερη ταινία της Nothing Holier Than A Dolphin έκανε διεθνή πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2023 στο μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στον κόσμο, το Clermont-Ferrand, όπου απέσπασε το Βραβείο Κοινού. Αυτή την περίοδο, η Ισαβέλλα ετοιμάζει την τρίτη μικρού μήκους κι αναπτύσσει το σενάριο για την πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο Μαύρο Νερό.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ένας Αστροναύτης από το μέλλον εξερευνά έναν εγκαταλελειμμένο κινηματογράφο. Εκεί, βρίσκει αναπάντεχα την Κοιμωμένη του Σινεμά. Η συνάντησή τους την ξυπνά μετά από χρόνια ύπνου και ξαναβάζει σε λειτουργία την παλιά μηχανή προβολής.

Ήθελα το φετινό τρέιλερ του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου να είναι μια ωδή στην κινηματογραφική αίθουσα, η επαναμάγευση ενός χώρου όπου όλα μπορούν να συμβούν. Είμαστε η γενιά που – ελέω πανδημίας – άδειασε τις αίθουσες, θέλω να γίνουμε αυτή που θα τις ξαναγεμίσει. Κι αν όχι εμείς, θα έρθει σίγουρα μια γενιά με σκάφανδρα στο μέλλον να το κάνει.

Πολύ συνειδητά, επέλεξα για το γύρισμα τον χώρο της Ίριδας στην Ακαδημίας. Το κτήριο, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στεγάζει εδώ και έξι δεκαετίες τον Κινηματογραφικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου των φοιτητών, έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης. Όμως, η αξία του ξεπερνά την ομορφιά των τεσσάρων τοίχων και της περίτεχνης γύψινης διακόσμησής του. Είναι ένα κέντρο πολιτισμού για τους φοιτητές και για όλη την πόλη, με πάντα ανοιχτή και δωρεάν είσοδο στις προβολές και στα σεμινάριά του. Είναι ένας παλλόμενος χώρος δημιουργίας και καλλιτεχνικής συνύπαρξης, που ενισχύει και διαφημίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Ήθελα να αναδειχθεί η σθεναρή θέληση της καλλιτεχνικής κοινότητας να μην αλλάξει ο χαρακτήρας του με βάση τον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ που επιχειρεί να καταργήσει την αυτονομία του κι ανοίγει κερκόπορτες ιδιωτικής οικονομικής λειτουργίας και άλλου είδους «αξιοποίησης». Αντίθετα, είναι ανάγκη να χρηματοδοτηθεί επαρκώς, να συντηρηθεί με σεβασμό και φροντίδα και να συνεχίσει να λειτουργεί εκεί, στον φυσικό του χώρο, ο Κινηματογραφικός Τομέας, δείχνοντας ταινίες που δεν μπορεί κανείς να δει πουθενά αλλού και μεγαλώνοντας γενιές νέων που αγαπούν το σινεμά. Κι αν κάποιος είναι τυχερός και πετύχει προβολή σε φιλμ, ας ανέβει για λίγο πάνω στο δωματιάκι: θα έχει τη σπάνια οξύμωρη χαρά μέσα σε μια ψηφιακή εποχή να δει την παλιά πανέμορφη μηχανή προβολής να δουλεύει με κάρβουνο.

Συντελεστές

Πρωταγωνιστούν: Φλομαρία Παπαδάκη (Κοιμώμενη), Γιώργος Κασαπάκης (Αστροναύτης)
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Μαργάρα
Παραγωγή: Κυριακή Βήρου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Καραμπάτσος
Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
Πρωτότυπη Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Art Direction: Δήμητρα Λιάκουρα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοκία Καλαμίτση
Α' βοηθός Κάμερας: Βαγγέλης Τζιφάκης
Β' βοηθός Κάμερας: Βασίλης Μποφίλιος
Gaffer: Δαμιανός Τίμνιος
Βοηθός ηλεκτρολόγου: Ηλίας Μιχελής
Μακιγιάζ: Σίσσυ Πετροπούλου
Κόμμωση: Δημήτρης Αποστολίδης
Βοηθός Αrt director: Έλενα Μπούγου
Color grading: Δημήτρης Καρτέρης
Μastering: Νίκος Σακαρέλος
Voice over: Λουκιανός Μοσχονάς (Αστροναύτης), Ισαβέλλα Μαργάρα (Κοιμωμένη)
Οργάνωση Παραγωγής: Γιάννης Ζαφείρης
Διεύθυνση Παραγωγής: Κυριάκος Γκίκας
Βοηθοί παραγωγής: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σπυρέλης
Camera equipment: Arctos Films
Lighting equipment: Bright Vision
Μια παραγωγή της AbFab Productions
Θερμές ευχαριστίες στον Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, στον Φώτη Μιχαήλ και σε όλη την ομάδα του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Όμιλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών – Π.Ο.Φ.Π.Α. για την ολόπλευρη υποστήριξή τους. Η αγάπη τους στο σινεμά και η εκπληκτική τους δουλειά με τους φοιτητές εδώ και δεκαετίες είναι λόγος για να συνεχίσει κανείς να φτιάχνει ταινίες.

 

Η αφίσα

Το φετινό εικαστικό για την αφίσα και τη συνολική οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει το δημιουργικό γραφείο Bend, που περιγράφει το σκεπτικό του σχεδιασμού:

Aφορμή για τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αποτελεί το ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αντιδράσεων και εκφράσεων που μπορεί να προκαλεί η κινηματογραφική εμπειρία μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα.

Αποτυπώνουμε αυτές τις εκφράσεις χρησιμοποιώντας αλληλοκαλυπτόμενα πορτρέτα ανθρώπων με ζώα. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά/συναισθήματα εντείνονται μέσω αυτής της διαδικασίας, συνθέτοντας έτσι μια νέα κατηγορία υβριδικών και σουρεαλιστικών χαρακτήρων ενώ παράλληλα οι ρόλοι τους εναλλάσσονται.

Ταυτόχρονα, όπως και στον κινηματογράφο, αυτοί οι νέοι χαρακτήρες έχουν πολλαπλά επίπεδα ανάγνωσης και αισθαντικότητας, επιτρέποντάς μας να δούμε επάνω τους την αντανάκλαση της μαγείας του σινεμά.

Σχεδιασμός: Bend

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ UNIFRANCE ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ CHANIA FILM FESTIVAL Ηράκλειου IF Paris Media Europe Creative European Parliament Athens ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ WALLONIE – BRUXELLES ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΝΑΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ VINCI CONCESSIONS HELLAS OLYMPIA ODOS GEFYRA GROUPAMA ZOLOTAS FISCHER NOVA SAINT GEORGE LYCABETTUS AEGEAN AIRLINES PEUGEOT CITROEN ERT ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΣΜΟΣ RADIO FRANCE 24 NOVA CINEMA CINEMAGAZINE CULTURE NOW MONOPOLI.GR ANTIVIRUS INEXARCHIA ATHINA 9,84 ATHENS VOICE RADIO IFT FESTIVAL DE BRIVE ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ - ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ΑTHENS INTERNATIONAL CHILDREN'S FILM FESTIVAL ANIMASYROS LFHED MOOVIEREEL